Projecten

Energiemaatregelen

“Woningstichting Gouderak wil de energieprestatie en het bouwfysisch comfort van de bestaande woningen verbeteren.”

Als de energieprestatie van een woning verbetert, heeft de bewoner meer comfort. Het kan bovendien leiden tot lagere energielasten en minder milieudruk. De energieprestatielabels van onze woningen variëren van F (heel slecht) tot A (heel goed). De kern Gouderak doet het binnen de gemeente al best goed (zie tabel). Toch kan het bij veel van onze woningen nog beter. Daarom willen we investeren in energiebesparing. Wij vinden dat zowel de bewoner als Woningstichting Gouderak er financieel voordeel van mag hebben. We hebben laten onderzoeken in welke complexen het meeste voordeel te halen valt voor de huurder, voor het milieu en qua subsidies en onze plannen neergelegd bij de huurdersbelangenvereniging voor advies. Zodra duidelijk is met welke woningen we aan de slag willen, nemen we contact op met de huurders om hen een toelichting te geven op de mogelijkheden voor energiebesparing.

Aanpak daken Dorpsstraat

“Bewoners weten zelf het best hoe zij in hun huis willen wonen.”

De dakbedekking van woningen aan de Dorpsstraat is binnenkort toe aan vernieuwing. Woningstichting Gouderak kan deze daken gewoon vervangen maar er is meer aan de hand. De draagbalken zijn aan de lichte kant en de bergzolder heeft geen stahoogte. Daarom zijn wij in gesprek gegaan met de bewoners van deze woningen over wat er mogelijk is. Tenslotte weten de bewoners het best hoe zij willen wonen.

Na deze gesprekken bleven drie varianten over waarbij de huur niet omhoog gaat:

  • De variant waarbij het huidige dak wordt vervangen door een dak dat er precies zo uitziet.
  • De variant waarbij het huidige dak wordt vervangen door een hoger dak zodat de bewoner er kan staan.
  • De variant waarbij het huidige dak wordt vervangen door een hoger dak zodat de bewoner er kan staan. Dit dak heeft een andere vorm, namelijk een knik.

Daarnaast kan de bewoner nog kiezen voor een aantal mogelijkheden waarbij de huur wel omhoog gaat:

  • Wel of geen vaste trap naar de vliering.
  • Wel of geen extra dakramen.
  • Wel of geen kamers op zolder.

Tot slot willen wij nog met de bewoners bespreken welke energiemaatregelen mogelijk zijn.

Woningstichting Gouderak wil de energieprestatie en het bouwfysisch comfort van de bestaande woningen verbeteren